Een Heel Klein Technisch Verhaaltje

Even eerlijk zeggen: Heeft u in de afgelopen corona-maanden ook wel eens pittige kritiek geuit op onze online diensten?
En dan in dit geval niet over de inhoud van de preek, maar over beeld/geluid/muzikaal nivo?

Nee? U heeft gewoon genoten van het feit dat we de kerkdiensten thuis gelukkig nog wel konden blijven volgen? Fijn, dan is dit stukje niet voor u. Scheelt u weer leestijd! :)

Ja? Dat kan natuurlijk. Wellicht dat onderstaand stukje u dan helpt om beter te begrijpen waarom de online diensten er niet altijd uitzien als een NOS reportage van bv het Songfestival, om maar eens wat te noemen...

Het corona-virusheeft ertoe geleiddat we onze diensten plotseling alleen nog online konden volgen. Daarmee ging het accent voor het beamteam ineens van de live kerkdienst in de zaal (teksten op de beamers, geluid in de zaal) naar de online uitzending, die tot dan toe altijd als 2eprioriteit gedaan werd voor een relatief kleine groep thuiskijkers.

(1) Het beeld. “Mijn eigen telefoon maakt nog scherperebeelden!”Vastwel...Onze camera’s zijn helemaal prima (2xfull HD) en matig (1x, de oude camera bij het orgel). Daar zit het probleem echt niet in. Echter, onze provider Kerkomroep.nl werd ook door een hausse aan onlinediensten overvallen, en heeft daarom de beschikbare bandbreedte moeten verdelen over al die kerken. Dat gebeurt met zogenaamde compressie (=data reductie) van het video-signaal. En datveroorzaakt dat het beeld niet zo scherp is als het oorspronkelijk van de camera komt. Hoe meer compressie, hoe vervelender dit effect, en dan met name voor de bewegende delen in het beeld (een dominee bv).
Goed nieuws:
(a) Inmiddels heeft Kerkomroepmeer ruimte ingekocht, en kon de compressieminder zwaar ingesteld worden, en (b) we hebben in onze PC ook nieuwe hardware ingebouwd waarmee we gelijktijdig ook een live stream naar Youtube kunnen doen, ipv de Kerkomroep opname later op te laden naar Youtube (=2x compressie - Technisch verhaaltje, is de titel van dit stukje!).De dienst van 19 juli is voor het eerst zo gedaan. Het advies is dan ook om de Youtube uitzending te kijken ipv Kerkomroep.nl.

(2) En hoe we dan de beelden mixen tijdens de dienst: tsja, zoveel mensen, zoveel wensen...we proberen rekening te houden met genuanceerde feedback.We moesten ontdekken hoe we nette ondertiteling in het beeld kregen, en hoe we de powerpoint netjes naast de dominee konden projecteren, om maar eens wat te noemen.

(3) Het geluid. Als je het geluid voor de kerkzaal mixt, hoor jij precies hetzelfde als de andere mensen in de kerk. Maar moet je het voor de online dienst mixen, dan moet je dat via een koptelefoon in balans zien te brengen. En laat dat nou echt heel erg lastig zijn, omdat een koptelefoon anders overkomt dan het geluid uit je TV thuis. En omdat we elke keer andere zangers en instrumentenhebben (en dat is helemaal super!), moeten we dat toch iedere week weer opnieuw in gaan regelen. Kortom,een uitdaging op zich,steeds weer

(4) De muzikale begeleiding. Een gemiddelde popband heeft een repertoire van 40 nrs die ze uit en te treure ingestudeerd hebbenen steeds weer spelen bij hun optredens.
Zo niet uwbegeleidingsgroep. Die oefent elke woensdagavond in wisselende samenstelling voor de komende dienst. Met een beetje geluk hebben we dinsdagsavonds de liturgie binnen. Die is soms heel bekend, maar even zo vaak staan er meerdere liederen op die heel mooi zijn, maar die we niet of nauwelijks kennen. Het is echt een pittige uitdaging om die dan een dag later met zijn allen te oefenen, luisteren, weer oefenen, etc, en die liederen dan zaterdags als goedwillende amateurs in een keer goed neer te zetten. En dan maar hopen dat die goedwillende amateurs van het beamteam het goed opgenomen hebbenvoor uw kritische oortjes thuis...

Misschien denkt u na lezing van het bovenstaande: “Bedankt, nou snap ik er nog niks van!”. Geef niks, ik kan nog geen aardappels koken, maar mijn vrouw gelukkig wel. In een restaurant accepteer ik natuurlijk geen aangebrand eten. Maar als zij het thuis soms een beetje laat aanbranden is dat niet zo erg. Gewoon ietsje minder over de bodem schrapen, dan merk je er niks van! Dan proef je alleen maar deLiefde erin!