Jaarthema Kerk 2030

Ga naar:

Vorige jaarthema's

2020 en 2021 zijn de jaren die de geschiedenis in zullen gaan als de jaren van de coronapandemie. Een onzichtbaar virus hield de hele wereld in haar greep en legde niet alleen de zorg, maar ook het hele sociale leven plat. Inclusief de kerk. De kerk van 2020/2021.

Komend seizoen denken we na over de kerk van 2030. Niet omdat we geloven dat kerk-zijn maakbaar is of zo en dat het een kwestie is van de juiste plannen. Integendeel. Dat zou veel te menselijk gedacht zijn van de kerk. Zou daar zegen op rusten? De kerk van 2020/2021 en de kerk van DV 2030 is van Jezus Christus. Hij bewaart en vermeerdert zijn kerk. Gelukkig maar. We doen dit wel omdat de coronacrisis als een contrastvloeistof laat zien waar de zwakke plekken in het lichaam van Christus zitten. De kerk is de afgelopen anderhalf jaar keihard onder druk gezet. Fysieke erediensten waren niet mogelijk, we konden zelfs niet samen in 1 ruimte het heilig Avondmaal vieren, fysieke bijeenkomsten (catechisaties, verenigingen, vergaderingen), het was er allemaal hele periodes niet.

Wat heeft deze periode gedaan met bijvoorbeeld de gewoonte om elke zondag naar de kerk te gaan? Kunnen kinderen nog een plek vinden in de eredienst zoals die is, wanneer ze niet meer even kunnen opstaan om limonade te pakken, zoals dat thuis wel kan? Maar nog veel wezenlijker is de vraag: wat is er gebeurd met jou? De volger van Jezus Christus. Wat is er gebeurd in jouw hoofd en hart? Is je geloofsbeleving veranderd? Is het nog wel bezield door Christus, wil je hem nog steeds navolgen? Is dat misschien wel sterker geworden? Of was dat eigenlijk nooit echt het geval en ben je daar nu achter gekomen?

Deze zaken komen aan het licht door de coronacrisis, terwijl ze misschien al veel langer speelden en werkelijkheid waren. De coronacrisis kan de aanleiding zijn om onze geestelijke ogen opnieuw te openen. Zo heeft elk nadeel wellicht zijn voordeel? Zal er nog een kerk zijn in 2030? Wanneer Christus dan nog niet teruggekomen is: zeker! De vraag is echter of de kerk dan ook nog hier in Bergentheim aanwezig zal zijn, of wij en onze kinderen dan nog de Heer dienen en hoe? Hoe zit het met de 20-ers en 30-ers van vandaag? Kerk 20-30.

Nadenken over de kerk is altijd een geestelijke zaak. Een zaak van gebed allereerst, een zaak van zoeken naar de leiding door de heilige Geest die niet van de kerk wijkt. Zoals ook prachtig vormgegeven op de voorzijde van het jaarthema boekje. De Geest van Pinksteren (de duif) die met haar stralen door de volken en tijden dringt. Ook tot in 2030. Dat geloven we toch?

De vraag is dan ook: wat hebben we gezien en wat betekent dit voor de roeping van de gemeente van Christus in Bergentheim? We bidden dat de Heer dit mag zegenen.

Reinier Kramer en Marien Albracht
Juni 2021
 

Jaarthema boekje

In dit boekje vind u alle informatie over het jaarthema inclusief een agenda + uitleg met diverse activiteiten.
Klik hier om deze te downloaden (.pdf).